De ervaring van Helen (32 jaar)

‘Ik kampte al jaren lang met een gebrek aan zelfvertrouwen en vond het erg moeilijk om met anderen samen te werken. Mijn toenmalige echtgenoot bedroog me meerdere keren en mijn huwelijk strandde. Mijn zoontje, uit dat huwelijk, bleek bij de geboorte ernstige hartafwijkingen te hebben. Dat maakte het allemaal heel erg zwaar voor mij. Jarenlang was ik depressief, onzeker en uit balans zodra er maar enigszins druk op me uitgeoefend werd. Toen ik met PMA Vraagtechniek in aanraking kwam had ik een hele geschiedenis achter de rug van hulpverlening en ondersteunend medicijngebruik.’

De beleving van de PMA-sessies
‘Ik ging met grote reserves naar de eerste sessie. Maar dat verdween snel, al gauw ging ik met steeds meer plezier naar de volgende sessies. Dat positieve gevoel werd sterker toen mensen uit mijn omgeving opmerkten dat er iets veranderd was in mijn gedrag, dat ik rustiger werd en beheerster reageerde op situaties.’

Vinden van de werkelijke oorzaak
‘Met de inzet van drie sessies PMA Vraagtechniek kwam ik er achter wat de werkelijke oorzaak was van mijn problemen. Toen ik 4 jaar oud was heb ik samen met mijn vader (ik zat achterop) een fietsongeluk gehad. Mijn vader heeft dat niet overleefd. Ik heb toen gehoord hoe mijn vader in het ziekenhuis overleed.’

‘Ik heb me sindsdien sindsdien heel erg schuldig gevoeld aan zijn dood. In mijn omgeving vond ik niet de warmte om dit trauma te verwerken. Dat heeft tot allerlei patronen in mijn gedrag geleid. Jarenlang heb ik dit allemaal diep weggestopt in de hoop dat daarmee het probleem zou verdwijnen. Tijdens de sessies met de PMA Vraagtechniek heb ik het hele proces alsnog doorlopen. Het was een heftig en emotioneel proces.’

‘Tijdens deze sessies kreeg ik inzicht in allerlei alternatieven om met mijn trauma om te gaan. De belangrijkste winst voor mij is dat ik nu terug kan denken aan het ongeluk en het ziekenhuis zonder bang te zijn voor mijn eigen verdriet.’

Kwaliteit van leven
‘Mijn kwaliteit van leven is enorm vooruit gegaan. Ik ben opnieuw getrouwd en ik werk nu samen met mijn partner in ons bedrijf. Het is voor mij veel makkelijker geworden om verbindingen te vinden met mensen en mijn depressieve momenten zijn helemaal verdwenen. Ook ga ik heel anders met mijn kinderen om: ik kan ze nu echt liefde geven. Dat terwijl mijn verhouding met mijn kinderen tijdens de sessies helemaal niet naar voren is gekomen. Het geeft wel aan dat er iets heel fundamenteels in mij veranderd is dankzij de sessies met de PMA Vraagtechniek.’