De ervaring van Danielle, ondernemer (56 jaar)

Met welke klachten/problemen kampte je voordat je in aanraking kwam met de PMA vraagtechniek?

Langdurige ziekteverzuim van mijn werk, re-integratie wilde ondanks enkele pogingen niet lukken. Privé merkte ik dat ik emotioneel snel uit balans was, zag er bijv. na het weekend tegenop om aan het werk te gaan, was snel geïrriteerd, had vrij veel heftige aanvaringen met vnl. mijn zoon, maakte mij druk over futiliteiten. Het emotioneel snel uit balans zijn begon ook op mijn werk te spelen. Ik was onzeker over alles wat ik deed en ik had ook last van faalangst. Ook kreeg ik  steeds meer last van symptomen van hyperventilatie tijdens mijn werk, een teken van veel stress.

Wat had je allemaal al geprobeerd om van die klachten af te komen?

Psychologische hulp en coaching gericht op gedragsverandering.

Hoe lang had je al last van die klachten en hoe intensief waren ze, wat betekenden die klachten voor jouw leven?

Het heeft zich vanaf mijn jeugd opgebouwd, ik heb er een groot deel van mijn  leven last van gehad. Het werd wel steeds heftiger, vooral de woede aanvallen en irritaties kwamen steeds frequenter. Daarbij kreeg ik ook korte perioden waarin ik mij depressief voelde en ik begon angsten te ontwikkelen.

Wat waren aanvankelijk je verwachtingen van de PMA vraagtechniek?

Ik keek er onbevangen en nieuwsgierig tegenaan . Ik wilde heel graag gezond weer aan het werk en daar had ik veel voor over. Ik had en heb het vertrouwen dat ik door PMA  positiever in het leven zou komen te staan, een positiever zelfbeeld kon krijgen en dat de relatie met mijn omgeving  in positief opzicht zou veranderen. Wel had ik angst dat er veranderingen zouden kunnen komen die ik eigenlijk niet zou willen, want voor veranderingen was ik bang.

Hoe heb je de sessies met de PMA Vraagtechniek ervaren? Hoeveel sessies heb je gehad en binnen welk tijdsbestek vonden ze plaats?

De vraagtechniek confronteert je heel sterk met jezelf en met je verleden, dat is niet altijd makkelijk te accepteren. Hoe veilig de situatie ook is je moet die confrontatie wel aan willen gaan en dat heeft voor een groot deel ook te maken met het loslaten van controle. Ik merk hier heel sterk de kracht van het vriendmechanisme, die je wil beschermen. Ik kom al geruime tijd bij mijn coach en heb dan ook al aardig wat sessies gehad, maar toch weet ik dat ik op dit moment nog steeds kan groeien.

Welke effecten bemerkte je na/tijdens een sessie?

Vlak na de sessie voelde ik vaak een verwardheid, alsof alles weer een plaats moest krijgen. Dat kon per sessie verschillen. De eerste dagen na de sessie was ik, zeker in het begin, moe en merkte dat ik het e.e.a. moest verwerken, na een paar dagen voelde ik mij energieker. Ook merkte ik in de loop van de tijd groei in mijn functioneren en dit werd ook door mijn omgeving opgemerkt.

Zijn je klachten verminderd of verdwenen?

De klachten zijn heel sterk verminderd. Mijn depressieve buien zijn voor een groot deel verdwenen, ik heb geen last meer van angsten. Emotioneel ben ik veel stabieler. De hyperventilatie is niet meer voorgekomen doordat de stress ook veel minder is. Ik word minder snel kwaad en kan ruzie van anderen nu veel beter negeren. Ook ben ik minder dwingend naar mijn omgeving toe geworden.

Hoe sta je nu, na de sessies, tegenover de PMA vraagtechniek?

De PMA Vraagtechniek is geen makkelijke Vraagtechniek, juist door de confrontatie met jezelf, hoewel de vragen objectief gezien niet moeilijk zijn. De moeilijkheid zit hem voor mij in het open stellen voor jezelf, daar moet je lef voor hebben.

Wat betekent de PMA Vraagtechniek voor de kwaliteit van jouw leven (privé en eventueel ook op werkgebied)

Mede door de PMA sessies heb ik toch besloten om mijn baan op te zeggen, wat ik intuïtief wel voelde heb ik nu ook daadwerkelijk die stap durven nemen. Ik ben mij gaan richten op een nieuwe toekomst, waardoor ik ook weer allerlei opleidingen en cursussen ben gaan volgen. Ik had mij ooit voorgenomen om nooit meer een studie op te pakken omdat ik een behoorlijke examenvrees had. Ik kan mij nu beter concentreren en heb veel meer plezier in de dingen die ik nu doe. Ik pak ook nieuwe activiteiten op en durf ook veel meer de confrontatie met nieuwe situaties en groepen mensen aan.”